GRONINGEN - De 19-jarige jongen die in het Groningse Zuidbroek een ongeluk veroorzaakte waarbij drie 13-jarige meisjes om het leven kwamen, had twee keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag bekendgemaakt.

De auto waarin zij zaten, botste in juni in een flauwe bocht tegen een boom. De drie meisjes uit Noordbroek, onder wie een tweeling, waren op slag dood. De uit Slochteren afkomstige bestuurder en een 12-jarig meisje uit Noordbroek overleefden het ongeval, maar raakten zwaargewond.

Rapport

Direct na het ongeval onderging de 19-jarige bestuurder een bloedproef. Een verslaggever van RTV Noord wist de hand te leggen op een rapport van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), waarin staat dat de jongen 0,44 promille alcohol in zijn bloed had. Dat is ruim tweemaal de toegestane hoeveelheid voor een beginnende bestuurder.

Het Openbaar Ministerie bevestigde vrijdag de conclusies van het rapport, maar had de gegevens nog niet naar buiten willen brengen. "Het onderzoek naar de oorzaak van het ongeval loopt nog steeds.

Uitslag

Het bloedonderzoek is daar een onderdeel van. We hebben er bewust voor gekozen de uitslag niet bekend te maken totdat het complete plaatje duidelijk is", aldus een woordvoerder.

Volgens het OM zal onder meer worden gekeken naar de gereden snelheid en of technische mankementen aan de auto een rol speelden.