AMSTERDAM - De voormalige beheerder van de begraafplaats in Deventer waar de weduwe Jacqueline Wittenberg ligt begraven, heeft een belastende verklaring afgelegd tegen de klusjesman van de weduwe, Michaël de J. Dat heeft Peter Plasman, advocaat van Maurice de Hond, vrijdag bekendgemaakt. De Hond verdenkt De J. van de moord op de weduwe.

Het politieverhoor vond donderdag plaats. Volgens Plasman duurde het gesprek urenlang. "Het heeft geleid tot een stevige verklaring." Plasman vindt dat het Openbaar Ministerie (OM) nu snel nieuw onderzoek moet doen. "Het is voor de hand liggend dat het OM nu ook bij het graf gaat kijken." Een woordvoerder van het OM wil vrijdag niet reageren.

Volgens De Hond is het mogelijk dat het wapen waarmee de weduwe in 1999 is omgebracht onder haar grafsteen ligt. Bij onderzoek met een metaaldetector zou een metalen voorwerp van ongeveer twintig centimeter zijn gesignaleerd. De Hond wil dat de steen wordt opgetild om te kijken of er iets ligt. Het OM verklaarde eerder deze week dat in overweging te nemen, maar onduidelijk is nog of en wanneer dat gebeurt.

Volgens De Hond heeft de ex-beheerder tegenover de politie verklaard dat De J. een dag voor de vondst van de vermoorde weduwe al heeft gezegd dat ze om het leven was gebracht. Ook zou de voormalige beheerder hebben verklaard dat de weduwe op de dag van de moord nog tegen hem heeft gezegd bang te zijn voor een gesprek met De J. over haar nieuwe testament.

Zwart etui

Tijdens het verhoor verklaarde de ex-beheerder volgens De Hond ook dat De J. op een dag kort na de begrafenis met een zwart etui de begraafplaats opkwam en er zonder etui weer vertrok. In 1999 sprak de politie ook al met de voormalige beheerder. De tekst van het proces-verbaal dat de politie over het gesprek destijds opmaakte geeft volgens de man echter niet de inhoud van het gesprek weer.

Volgens De Hond moet het OM ook verder onderzoek doen naar het feit dat de politie in 1999 niets heeft willen doen met de verklaring van de voormalige beheerder.

Voor de moord is fiscaal jurist Ernest Louwes tot twaalf jaar cel veroordeeld. De Hond stelt dat Louwes niet schuldig kan zijn.