DEN HAAG - Een voormalig docent wiskunde van het Atlascollege in Rijswijk heeft zich vrijdag voor de rechtbank in Den Haag moeten verantwoorden voor de vermeende verkrachting van een minderjarige leerlinge. Het Openbaar Ministerie eiste tegen de 43-jarige Gray G. een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk.

De man stond ook terecht voor ontucht met het meisje. In ruil voor haar diensten zou G. haar een gouden ring, parfum, geld, een knuffelbeer, kleding, schoenen en een vibrator hebben gegeven. Bovendien mocht het meisje volgens justitie wiskundetentamens inzien en gaf G. haar de juiste antwoorden.

De verdachte ontkende voor de rechtbank het slachtoffer te hebben gedwongen tot seksuele handelingen. Wel gaf hij toe een liefdesrelatie met haar te hebben gehad, maar volgens G. was dat pas toen het meisje 16 jaar was.

Hotelkamers

Hij ontkende de ontucht in die voorgaande periode ten zeerste. "Het is gebleven bij een arm om haar heen slaan en haar bescherming bieden." Dat was volgens G. nodig omdat het meisje een moeilijke periode doormaakte. Daarom boekte hij ook hotelkamers zodat zijn leerlinge rustig kon studeren en gaf hij haar bijles in de auto.

De officier van justitie vindt het absoluut niet aannemelijk dat een docent hotelkamers boekt voor leerlingen en bijles geeft in een auto. Zij vindt dat G. als docent misbruik heeft gemaakt van zijn machtspositie en dat verkrachting niet altijd gepaard hoeft te gaan met fysiek geweld. "Dat kan ook als psychische druk wordt uitgeoefend om bepaalde handelingen te doen."

Fouten

Volgens de advocaat van de verdachte heeft zijn cliënt fouten begaan, maar is het de vraag of hij de wet heeft overtreden. Bovendien ontbreekt voldoende en overtuigend bewijs in deze zaak, aldus de raadsman.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.