AMSTERDAM - De groep rond terreurverdachte Samir A. was zeker bezig met het voorbereiden van aanslagen. A. en de zijnen hadden het niet alleen voorzien op landelijk bekende politici, maar op iedereen in Nederland die niet dezelfde ideologie aanhangt als zij. De groep wist hoe zij bomgordels moest maken en wilde de ingrediënten daarvoor in Duitsland halen.

Dat verklaarde vrijdagochtend de 28-jarige L.B. als getuige in het proces tegen Samir A., Nourriddin El F. en vier medeverdachten. Zij worden ervan verdacht dat zij bezig waren terreuraanslagen voor te bereiden.

B. beantwoordde vrijdagochtend een hele reeks vragen van de rechtbank. Hij deed dat vanuit een cabine, die hem afschermde van de publieke tribune. De Hagenaar is ook verdachte, maar justitie zal pas later besluiten of hij wordt vervolgd. Hij trok naar eigen zeggen jarenlang op met Samir A. en zijn broeders, tegen wil en dank.

In de middag en avond werd B. onderworpen aan een waar spervuur van vragen van de advocaten. Zij menen dat B. volstrekt onbetrouwbaar is en liegt over zowel zijn eigen rol binnen de groep van Samir A., als over die van de beklaagden. Sommige raadslieden vermoeden zelfs dat B. een leidende rol heeft vervuld in de groep en dat hij nu als zelfverklaard spijtoptant aan de klauwen van justitie poogt te ontkomen. B. zou veel radicaler zijn geweest dan hij zelf voorgeeft.

Bescherming

Formeel heeft B. niet de status van bedreigde getuige, maar justitie biedt hem wel bescherming. De man zegt bang te zijn voor zijn vroegere makkers, maar ziet het tevens als zijn plicht tegen hen te getuigen. Hij heeft geen overeenkomst gesloten met justitie, zegt hij. "Als ik dit niet doe, wie moet het dan doen? Ik doe het gewoon. Ik word nu beschermd en hoop dat dat zo blijft. Ik zie wel waar het schip strandt."

Wapens

Tijdens het proces tegen de Hofstadgroep, waarin verdachte El F. ook als verdachte was betrokken, trad B. ook als getuige op. Veel van wat hij destijds verklaarde, herhaalt hij in de zaak tegen Samir A. c.s. De groep was druk in de weer met wapens, aldus B., de leden beschikten in elk geval over een revolver, een uzi en een zwaar kaliber machinepistool. Met dit laatste wapen werd El F. juni vorig jaar in Amsterdam gearresteerd.

B. vergezelde de verdachten geregeld naar Brussel, waar op zijn naam een appartement werd gehuurd. Volgens B. was het de bedoeling van de groep in Brussel mensen te rekruteren voor de jihad. Ook in Brussel beschikten de verdachten over hun wapens. Samir A. heeft B. gevraagd te kijken hoe het was gesteld met de bewaking van de Duits-Nederlandse grens. A. en El F. wilden benodigdheden voor het maken van bomgordels uit Duitsland halen. Zij hadden een cd-rom met instructies voor de vervaardiging daarvan in hun bezit.

B. moet dinsdag nogmaals voor de rechter verschijnen om vragen van de verdachten te beantwoorden. Woensdag wordt de echtgenote van B. als getuige gehoord. Nu al staat vast dat het proces een aantal dagen uitloopt.