AMSTERDAM - Het kabinetsvoornemen om twee extra pelotons militairen naar de Afghaanse provincie Uruzgan te sturen leidt tot verdeelde reacties in politiek Den Haag. De VVD is voorstander van de troepenzending, het CDA wacht de brief af die het kabinet vrijdag naar de Tweede Kamer stuurt.

GroenLinks, SP en D66 zijn tegen. De PvdA was vrijdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Uit het voornemen om extra troepen te sturen blijkt volgens D66-Kamerlid Bert Bakker dat de missie naar Uruzgan een heilloze is. "Wij waren altijd al tegen de missie en denken dat ook hier weer uit blijkt dat deze heroverwogen moet worden." Bakker sluit echter niet uit dat zijn partij de extra troepen voor de veiligheid van Nederlandse militairen zal steunen.

De extra militairen zijn nodig om de huidige veertienhonderd Nederlandse militairen te beschermen en beveiligen, zodat zij toekomen aan hun wederopbouwtaken.

Wederopbouw

VVD-Kamerlid Hans van Baalen vindt het een goede zaak extra troepen te sturen. "Als er meer mensen naartoe gaan om de veiligheid van de Nederlandse troepen te garanderen, komen die eerder aan wederopbouw toe." CDA-buitenlandwoordvoerder Henk-Jan Ormel wil eerst de kabinetsbrief zien. Wel zegt hij 'dat niemand tegen extra veiligheid voor de Nederlandse troepen kan zijn'.

Liegen

De SP heeft de ministers van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA) en Defensie Henk Kamp (VVD) vrijdag om opheldering gevraagd over de extra manschappen. Tweede Kamerlid Harry Van Bommel zegt dat Bot hem donderdag in een Kamerdebat nog heeft verzekerd dat er geen extra troepen naar Uruzgan zouden gaan. "Zijn woorden zijn nog niet koud of Teletekst bericht dat hij heeft staan liegen", aldus Van Bommel vrijdag. Hij wil de twee bewindslieden dinsdag naar het vragenuurtje van de Kamer halen voor een toelichting.

Spoeddebat

Farah Karimi van GroenLinks wil een spoeddebat over het plan. "De missie naar Uruzgan is het moeras waar we bang voor waren. Er worden steeds meer militairen het moeras ingetrokken. Ik ben verbaasd dat de regering zich daartoe laat verleiden, want hoeveel militairen er ook zijn, het helpt niet."

Voorzitter Wim van den Burg van de militaire vakbond AFMP/FNV reageert verbaast op de plannen. "Nog niet zo lang geleden verklaarde minister Kamp dat de inzet van extra militairen niet nodig was. Nu zegt hij ineens iets anders."

Werkdruk

Volgens Van den Burg zijn de extra militairen hard nodig, omdat de werkdruk 'extreem hoog is'. Wel vraagt hij zich af of vijftig tot tachtig man genoeg is. "Meer manschappen zijn welkom, maar ik denk dat het een druppel op een gloeiende plaat is."