AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) ontkent dat Izaan M. vrijdag op vrije voeten komt. Het Braziliaanse hooggerechtshof neemt daarover vrijdag geen besluit. Dat heeft een woordvoerder van het OM in Amsterdam vrijdag gezegd.

Izaan M. is de hoofdverdachte van de ontvoering van Claudia Melchers, in september vorig jaar. Hij werd in oktober in Brazilië opgepakt, waarna Nederland om zijn uitlevering vroeg. De advocaat van M. in Nederland, Jeroen Soeteman, zei eerder dat in Brazilië vrijdag wordt beslist over de uitlevering van zijn cliënt. Hij zei te verwachten dat M. vrijkomt, vooral omdat Nederland en Brazilië geen uitleveringsverdrag hebben.

Datum

De zegsman van het OM zegt in een reactie dat de datum van de zitting in Brazilië nog niet bekend is. "Dat betekent dat hij niet op vrije voeten komt", benadrukt hij. Het OM is in afwachting van de beslissing. "Maar één ding staat vast, dat is niet vandaag."

Verder bestrijdt het OM dat het onmogelijk is dat M. wordt uitgeleverd vanwege het ontbreken van een uitleveringsverdrag tussen beide landen. Op basis van het verdrag van New York, dat in 2000 werd ondertekend, is uitlevering wel degelijk mogelijk, zegt de woordvoerder.

Misdaad

In dat verdrag is afgesproken dat landen met elkaar samenwerken als sprake is van grensoverschrijdende misdaad. Daarvan is volgens het OM sprake omdat de ontvoering is voorbereid op Curaçao en de verdachte Melchers na haar vrijlating nog een week lang vanuit Brazilië zou hebben afgeperst.

Advocaat Soeteman is vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.