AMSTERDAM - Patiënten in ziekenhuizen lopen levensgevaarlijke risico's door de vaak sterk verouderde en slecht onderhouden apparatuur in operatiekamers. Medisch specialisten weten dat, maar voelen zich vaak gedwongen met de afgeschreven systemen te werken. De Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA) luidt daarover vrijdag de noodklok in het Algemeen Dagblad.

De vereniging van anesthesiologen trekt aan de bel naar aanleiding van de tragedie in het Twenteborg Ziekenhuis in Almelo. Daar kwam eind september een patiënt op de operatietafel om het leven bij een brand, die was ontstaan in een anesthesiezuil. "Het drama in Almelo heeft onze ogen geopend", zegt NVA-bestuurslid Jan Klein in de krant. "Zoiets kan overal gebeuren. Heel verontrustend."

In ziekenhuizen wordt volgens Klein steeds vaker gewerkt met ondermaatse apparatuur. De NVA roept haar leden daarom op om na te gaan of de systemen waarmee ze werken nog aan de eisen voldoen. Als dat niet het geval is, zouden ze moeten weigeren mee te werken aan een operatie. "De anesthesioloog zou dan moeten zeggen: hier werk ik niet aan mee", vindt Klein. "Dan maar geen operatie."

De NVA vindt volgens de krant dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg moet optreden.