WASHINGTON/SEOUL - De Verenigde Staten houden een Noord-Koreaans schip in de gaten dat met een mogelijk verdachte lading een Noord-Koreaanse haven heeft verlaten. Dat heeft een Amerikaanse functionaris donderdag gezegd.

De bron zei in reactie op een bericht van CBS News dat het onbekend is wat het vaartuig vervoert. Volgens de Amerikaanse zender denken Amerikaanse inlichtingendiensten dat het vaartuig militair materieel aan boord zou kunnen hebben. De VS weten nog niet wat ze met het vaartuig aanmoeten.

Het lijkt erop dat het schip vooral als verdacht wordt gezien vanwege zijn geschiedenis. Het vaartuig zou volgens nieuwszender CNN in het verleden wapens hebben getransporteerd.

Militaire goederen

De VN-Veiligheidsraad verbood het stalinistische land een week geleden onder meer nog langer militaire goederen te exporteren. De unaniem gesteunde strafmaatregel volgde op een wereldwijd veroordeelde kernproef in het noordoosten van Noord-Korea.

Bronnen meldden tegenover CNN dat de Verenigde Staten het schip vermoedelijk niet op volle zee zullen aanhouden. Wel zal Washington er waarschijnlijk op aandringen dat het schip grondig wordt doorzocht als het eenmaal een haven is binnengelopen.

De Amerikaanse president George W. Bush liet donderdag weten dat het regime in Pyongyang "ernstige consequenties" tegemoet kan zien als het probeert nucleaire technologie of wapens te verkopen aan bijvoorbeeld Iran of het terreurnetwerk al-Qaeda.

Kim Jong-il

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il zou donderdag tijdens hoog overleg met Chinese gezanten hebben gezegd weer te willen onderhandelen over zijn nucleaire programma als de Verenigde Staten hun financiële sancties opheffen. Dat heeft een anonieme Chinese diplomaat in de krant Chosun Ilbo gezegd.

"Als de Verenigde Staten tot op zekere hoogte toegeven, zullen wij dat ook doen", zou Kim hebben gezegd. In dat geval zou hij bereid zijn tot bilaterale gesprekken met Washington of hervatting van het zogenoemde zeslandenoverleg met de VS, China, Rusland, Japan en Zuid-Korea.

Excuses

Kim bood China ook zijn excuses aan voor de lastige positie waarin de ondergrondse kernproef van 9 oktober de regering in Peking heeft gebracht. China is de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea.

Mogelijk neemt Peking de komende weken hardere maatregelen tegen Noord-Korea, als dat land besluit meer kernproeven te doen of niet wil terugkeren naar het zeslandenoverleg. Dat meldde het Amerikaanse dagblad The New York Times vrijdag. China zou onder meer overwegen de olieleveranties aan het buurland terug te brengen. Noord-Korea is voor zijn energiebehoefte grotendeels afhankelijk van Peking.