DEN HAAG - Een onafhankelijke commissie gaat onderzoek doen naar beelden die het actualiteitenprogramma Netwerk heeft uitgezonden over de gedwongen uitzetting van vreemdelingen door de marechaussee. Ex-medewerkers van de marechaussee vertelden daarin over de soms gewelddadige methoden die worden gebruikt om tegenstribbelende vreemdelingen in bedwang te houden.

De commandant van de Koninklijke Marechaussee heeft de beelden van het recente tweeluik aan de commissie gegeven die toezicht houdt op uitzettingen waarbij de marechaussee is betrokken. De commissie moet er zo snel mogelijk over rapporteren. Als de beelden op waarheid berusten, volgen maatregelen, kondigde minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) donderdag aan in een brief aan de Tweede Kamer.

Mede namens minister Henk Kamp (Defensie) stelt Verdonk daarin dat het geschetste beeld niet wordt herkend. De ex-marechaussees hadden het onder meer over het dubbelvouwen van geboeide vreemdelingen in de vliegtuigstoel, bovenop iemand gaan zitten, verwurgen, het dichthouden van de mond, het dichtknijpen van de halsslagader en het knijpen in iemands testikels.

Humaan

Dergelijke methoden zijn, als ze worden toegepast, nooit te tolereren, schrijft Verdonk in antwoord op vragen van Kamerleden van de PvdA, de SP en GroenLinks. De marechaussee heeft volgens de ministers voldoende middelen om uitzettingen op een humane manier uit te voeren, ook als iemand zich daartegen verzet.

Bij de beelden uit Netwerk waarin dwangmiddelen werden gebruikt, gaat het volgens Verdonk om beelden van Franse uitzettingen die werden geëscorteerd. Ook gaat het om gedateerde individuele zaken.

Verbeteren

Sindsdien zijn er maatregelen genomen om het toezicht op en de begeleiding van uitzettingen te verbeteren, aldus de ministers.

De marechaussee vliegt steeds vaker mee bij uitzettingen van uitgeprocedeerde asielzoekers, omdat vreemdelingen zich in toenemende mate verzetten. De marechaussee zet daarbij vaak dwangmiddelen in, zoals boeien, tie-rips (plastic handboeien) of een spuughelm.