DAKAR - Tegen het jaar 2010 zullen meer dan 18 miljoen kinderen in Afrika wees zijn als gevolg van de ziekte aids indien de wereld niet doortastend ingrijpt. Dit stelde donderdag het kinderfonds van de Verenigde Naties (Unicef) op een conferentie over het virus hiv en de ziekte die het veroorzaakt, aids, in de Senegalese hoofdstad Dakar.

Unicef-directeur voor West- en Centraal-Afrika, Esther Guluma, zei dat regeringen van getroffen landen en donors de kinderen links laten liggen, terwijl ze al hun energie steken in de medische bestrijding van de ziekte.

Toenemen

Maar er zijn al miljoenen wezen en kinderen besmet met hiv en hun aantal neemt gestaag toe, waarschuwde Guluma. Voorts zit er een flink aantal jaren tussen het tijdstip waarop een patiënt wordt besmet en het overlijden aan de gevolgen van aids, mogelijk tien jaar. Dat betekent volgens Guluma dat de problemen enorm zullen toenemen in de komende jaren, zelfs als het aantal volwassen aidspatiënten nu een hoogtepunt zou hebben bereikt.

En terwijl de ziekte dood en verderf zaait, worden de weeskinderen vaak nog eens slachtoffer omdat ze door onkunde over de ziekte en de neiging die te ontkennen, gestigmatiseerd worden en slecht worden behandeld op plaatsen waar ze troost en bescherming zouden moeten vinden.

Zeker 680 kinderen jonger dan 15 jaar oud in West- en Centraal-Afrika hadden aids in 2005. Slechts één procent van de zwangere vrouwen en kinderen die besmet zijn met hiv in deze regio krijgen medicijnen om de ontwikkeling van de ziekte tegen te gaan.