DEN HAAG - Drie deskundigen uit de commissie evaluatie afgesloten strafzaken gaan nader onderzoek verrichten naar de afgedane strafzaak van Lucia de B. De Haagse verpleegkundige zit een levenslange celstraf uit voor onder meer zeven moorden en drie pogingen tot moord op ziekenhuispatiënten.

Het onderzoek van de commissie kan uitmonden in heropening van de zaak. In afwachting van het onderzoek blijft De B. vastzitten.

Het is de derde strafzaak waarvan de toegangscommissie onder leiding van hoogleraar professor Ybo Buruma adviseert om nader onderzoek te doen, zo maakte het college van procureurs-generaal donderdag bekend. De commissie evaluatie strafzaken werd ingesteld na het justitiële debacle rond de Schiedammer parkmoord, waarin iemand jarenlang ten onrechte vast zat.

Geen moord

De commissie besloot de zaak nader onder de loep te nemen, nadat wetenschapsfilosoof Ton Derksen hem onder de aandacht had gebracht.

Hij meent dat De B. ten onrechte is veroordeeld. Volgens hem kunnen de twee zaken die het gerechtshof in Den Haag gebruikte als motor achter de bewezenverklaring, geen moorden zijn.

Samen met verpleeghuisarts Mette de Noo deed Derksen onderzoek naar alle slachtoffers van De B. In zeker acht gevallen droegen ze zaken aan die naar hun mening in de rechtszaal niet (voldoende) aan de orde zijn gekomen, of verkeerd zijn geïnterpreteerd.

Lucia de B. werkte tussen 1997 en 2001 als verpleegkundige in het Julianaziekenhuis en drie andere Haagse ziekenhuizen.

Herseninfarct

Stijn Franken, de advocaat van De B., wist donderdagmiddag zelf nog niet waar het onderzoek van de commissie zich op zal richten. "Maar ik vind het buitengewoon goed dat dit gebeurt. Ik ben er van overtuigd dat dit de eerste stap is op weg naar het einde van de gevangenschap van mijn cliënt." Lucia de B. reageerde zelf blij en opgelucht, aldus de raadsman. De B. kreeg enkele maanden geleden een herseninfarct in de gevangenis en kampt nog steeds met verlammingsverschijnselen.

Volgens Franken gaat het in deze zaak om schakelbewijs. "En dat is hier van groot belang. Als er een schakel tussenuit valt, blijft er van de hele ketting niets meer over." De advocaat hoopt dat het onderzoek resulteert in een advies aan het Openbaar Ministerie om een herzieningsverzoek in te dienen bij de Hoge Raad. Mede daarom wacht hij zelf nog met het indienen van zo'n verzoek.

De 'twijfelcommissie' besloot eerder nader onderzoek in te stellen naar de veroordeling van Hennie K. uit Endschede en Ina Post. Post zat een straf uit van zes jaar wegens moord op een bejaarde vrouw in Leidschendam in 1987. K. werd in 2002 tot acht jaar celstraf en tbs veroordeeld wegens zedendelicten.