AMSTERDAM - Minister voor Vreemdelingenzaken Rita Verdonk (VVD) is donderdag in aanvaring gekomen met Tineke Huizinga-Heringa van de ChristenUnie. Het Kamerlid zou het beleid van Verdonk hebben vergeleken met praktijken uit de Tweede Wereldoorlog.

"Dit vind ik schandalig. Vergelijkingen tussen een fascistisch regime en een minister kunnen niet", stelde Verdonk.

De minister voer uit tegen Huizinga tijdens een debat over asielzoekers. Verdonk zei 'zeer geraakt' te zijn door uitspraken die Huizinga in de media heeft gedaan. Zo zei het Kamerlid in het blad Christenen in Contact: "De manier waarop deze en andere mensen worden opgehaald is vreselijk. Vaak tussen 03.00 en 04.00 uur. Het doet, ook al is dit een heel andere situatie, soms denken aan hoe de Duitsers vroeger de joden kwamen ophalen. Dan was de volgende morgen ook opeens het huis leeg."

Associatie

Huizinga gaf op haar beurt te kennen buitengewoon verontwaardigd te zijn. Haar uitspraken waren juist bedoeld als waarschuwing, legde ze uit. "Ik word vaak gebeld door oudere mensen die aan de oorlog moeten denken als zij zien hoe uitgeprocedeerde asielzoekers hun huis uit worden gezet. Die associatie moet worden voorkomen."

Huizinga en de meeste van haar collega's maakten er bezwaar tegen dat Verdonk een televisieploeg van Netwerk zou hebben uitgenodigd om haar uitval tegen Huizinga te filmen. "Een Kamerdebat is geen mediashow voor Verdonk", zei SP-Kamerlid Jan de Wit.