HOOFDDORP - De gemeente Haarlemmermeer sluit het cellencomplex op Schiphol-Oost als dat over twee maanden niet beschikt over een sprinklerinstallatie.

Bekijk video

De Rijksgebouwendienst wil die niet aanleggen, maar de gemeente staat erop, maakte waarnemend burgemeester Tineke Netelenbos donderdag bekend.

De Rijksgebouwendienst valt onder minister Pieter Winsemius van VROM. Een woordvoerder van de bewindsman noemt Netelenbos' uitspraken "onbegrijpelijk". "De RGD weigert niets, erger nog, de dienst heeft geadviseerd om een sprinklerinstallatie aan te brengen, als les na de recente spoedoperatie in het uitzetcentrum op Rotterdam Airport."

Geen onenigheid

Volgens hem is er overleg tussen de gemeente, de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en de RGD over de termijn voor de bouw van de installatie, maar van onenigheid is geen sprake. Die installatie aanleggen is niet mogelijk als er gedetineerden zitten, die moeten dus elders ondergebracht worden, licht hij toe. "Onze mensen zeggen dat er een maand of vier voor staat."

Netelenbos zei dat minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) de gemeente steunt. Een woordvoerder van Hirsch Ballin bevestigt dit. "Wij zijn op de hoogte van de maatregelen die worden verlangd. We zullen ze uitvoeren."

Aanmeldcentrum

Ook het aanmeldcentrum van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) op de luchthaven moet veiliger worden, aldus de gemeente. Als daar over twee maanden geen maatregelen zijn genomen om de brandveiligheid te verbeteren, wil de gemeente het centrum sluiten.

Haarlemmermeer eist dat er voor 23 oktober een plan van aanpak op tafel ligt en dat men uiterlijk 6 november begint met de werkzaamheden.

De gemeente Haarlemmermeer wilde vorig jaar na de fatale Schipholbrand al een keer het detentiecentrum op Schiphol-Oost sluiten vanwege de 'onveilige' situatie daar. De brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost kostte aan elf mensen het leven.

Toenmalig minister van Justitie Piet Hein Donner voorkwam deze sluiting met een koninklijk besluit. Een dergelijk besluit komt bijna niet voor. Feitelijk is het een besluit van de regering (kabinet met koningin). Bestuurskundigen noemden de inzet van het koninklijk besluit een paardenmiddel.

Donner wilde het centrum openhouden voor bolletjesslikkers. Die hebben speciale voorzieningen nodig om hun drugs op een natuurlijke manier kwijt te raken. De gemeente Haarlemmermeer wilde het centrum sluiten omdat ze meende dat de veiligheid niet was gegarandeerd.

Niet ingelicht

Netelenbos' voorganger Fons Hertog, die na de brand aftrad, zegt in een interview met het blad Binnenlands Bestuur dat het college van Haarlemmermeer door ambtenaren niet was ingelicht over de structurele problemen van de gemeente met Justitie over het cellencomplex op Schiphol-Oost. Pas na de fatale brand in het complex werd dit duidelijk.

Monument

Netelenbos maakte op de persconferentie eveneens bekend dat er een gedenkteken komt voor de slachtoffers van de brand in het cellencomplex. Het monument wordt volgende week vrijdag onthuld bij het complex tijdens de officiële herdenking van de brand, dan een jaar geleden.