STRAATSBURG - Nederland mag een veroordeelde buitenlander verbannen. Dat is niet strijdig met zijn recht op een gezinsleven, zo heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens geoordeeld in een arrest dat donderdag naar buiten kwam.

De zaak was aangespannen door Ziya Ü., een Turk die in Nederland was veroordeeld wegens doodslag. De overheid verklaarde hem na zijn veroordeling tot ongewenste vreemdeling en hij werd in 1997 voor tien jaar verbannen.

De man, uitgeweken naar Turkije, mist echter zijn Nederlandse vriendin en twee zoontjes. Hij klaagde bij het Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg over schending van zijn recht op gezinsleven.

Een meerderheid van de rechters (veertien tegen drie) ziet geen schending. Als Ü. aan enkele voorwaarden voldoet, kan hij na de periode van tien jaar immers terugkeren, zo is de redenering. Bovendien kan het gezin Ü. volgen naar Turkije. De kinderen zijn jong genoeg om zich daar aan te passen, vinden de rechters.

Belangenafweging

Het Hof begrijpt de praktische moeilijkheden voor zijn gezin om de vader te volgen naar Turkije. "Maar in dit geval wegen de familiebelangen minder zwaar dan andere afwegingen", aldus de uitspraak. Gezien de ernst van het delict en de beperking van de verbanning tot tien jaar, vindt het Hof niet dat Nederland te veel aan haar eigen belang heeft gedacht.

Drie rechters hadden een minderheidsstandpunt. Een ervan, de Sloveense rechter Zupancic, meende dat Ü. wellicht niet zo gevaarlijk was voor Nederland. De crimineel was immers vervroegd vrijgekomen uit de gevangenis. Nederland had het Hof nog uitgelegd dat bij vervroegde vrijlating wordt gekeken naar goed gedrag in de gevangenis en niet naar het gevaar voor de samenleving.