AMSTERDAM - Een meerderheid van de Nederlanders ervaart te veel sociale druk. Dat blijkt uit een onderzoek dat TNS-Nipo in opdracht van IKEA heeft uitgevoerd. Een nipte meerderheid van de ondervraagden meent alleen mee te tellen met een druk sociaal leven.

Het onderhouden van sociale contacten is voor veel mensen een onaangename verplichting. Meer dan de helft van de ondervraagden zegt te veel sociale verplichtingen te hebben. 67 Procent vindt bijvoorbeeld dat je ook naar feestjes moet als je daar totaal geen zin in hebt.

Het is overigens nog maar de vraag of de organisator van de festiviteit daarop zit te wachten. Meer dan helft van de Nederlanders viert verjaardagen meer voor anderen dan voor zichzelf.

Politiek

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat veel mensen hun eigen mening ondergeschikt maken aan die van hun omgeving. Zo verontschuldigt een kwart van de ondervraagden zich wel eens voor iets waar hij of zij volledig achter staat. Ook spreekt een kwart van de Nederlanders tussen de 18 en 35 jaar oud zich liever niet uit over politiek als hun mening niet strookt met de overtuiging van 'de rest'.

Snufjes

Ook wordt regelmatig diep in de buidel getast om indruk te maken op de omgeving. Zo koopt één op de vijf Nederlanders de laatste elektronische snufjes niet omdat ze nodig zijn maar vooral om ze te laten zien. Vakanties hoeven niet per se leuk te zijn, als er naderhand maar interessante verhalen over verteld kunnen worden.