WIJCHEN - De brandweer heeft vrijdag in een pand van Metron Technology in Wijchen geen blauwzuurgas of andere gevaarlijke stoffen aangetroffen. Dat heeft een woordvoerster van de brandweer bekendgemaakt. Het bedrijfspand en de omliggende panden zijn inmiddels weer vrijgegeven.

Omliggende bedrijven en bewoners in de buurt moesten hun ramen en deuren sluiten. De melding over mogelijke lekkage van gevaarlijke chemische stoffen kwam om kwart over negen bij de politie binnen.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Wijchen gaat het om een "groot loos alarm." Het gemeentehuis werd overspoeld met telefoontjes van geschrokken bewoners. "Alleen al de term blauwzuur zorgde voor veel onrust." Het is nog onduidelijk wie de melding heeft gedaan. De Arbeidsinspectie en het Openbaar Ministerie stellen een onderzoek in.

Blauwzuurgas is zeer giftig, brandgevaarlijk en explosief. Het werkt irriterend op ogen, huid en ademhalingsorganen en kan het centraal zenuwstelsel ernstig aantasten. Blootstelling aan het gas kan dodelijk zijn.