MAARN - Justitie in Maastricht heeft donderdag het graf van Monique Jacobs in Maarn laten openen voor onderzoek. Een woordvoerder heeft dat bevestigd. Het onderzoek heeft te maken met een verdenking tegen de 45-jarige Heerlenaar P.C., die ook in verband is gebracht met de moord op vijf prostituees in Limburg.

Bekijk video

De 18-jarige Monique Jacobs uit De Bilt verdween in april 1975. Een jaar later vonden wandelaars het lichaam van een vrouw bij parkeerplaats De Heul in Maarsbergen.

Het duurde tot 1986 voor met behulp van fotoprojectie bleek dat het stoffelijk overschot van de verdwenen vrouw uit De Bilt was. Toen was ook duidelijk dat het slachtoffer door een misdrijf om het leven was gekomen.

Justitie in Maastricht erkent dat de zaak is verjaard maar wil verder niet ingaan op vragen over de achtergronden van het onderzoek.

Overvallen

P.C. zit op dit moment vier jaar celstraf uit voor een serie gewapende overvallen. In augustus verscheen hij voor de rechter voor een gewelddadige verkrachting en een poging tot moord op een verslaafde prostituee in 1992. Justitie vervolgt hem bovendien voor vijf moorden op heroïneprostituees in Zuid-Limburg tussen 1992 en 2003.

Internaat

De verdachte werd tot op heden niet zo nadrukkelijk in verband gebracht met de moord op Monique Jacobs. Hij was destijds minderjarig en zat in een internaat in Maarsbergen vlakbij de plek waar het meisje dood werd gevonden, verklaarde zijn advocaat Arthur Vonken donderdag in een reactie. Zijn aanwezigheid in de buurt is volgens hem de enige basis voor de verdenking.

Vonken vermoedt dat justitie de verjaarde moord onderzoekt om steunbewijs te vinden voor de niet-verjaarde reeks misdrijven. Zijn cliënt ontkent elke betrokkenheid in alle zes de moordzaken.

Onderzoek

Monique Jacobs lag in Maarn begraven op een begraafplaats aan de Jacob van Wassenaerlaan. Haar lichaam is donderdag meegenomen voor onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Rijswjk.

In 1994 werd in verband met de dood op het meisje een 73-jarige man uit Groenlo aangehouden die als docent op hetzelfde internaat werkte. Hij bekende de moord. De zaak leek opgelost maar de verdachte werd kort daarna op vrije voeten gesteld. De bejaarde man heeft zich later van het leven beroofd.