De regio Rijnmond is vrijdagochtend getroffen door een grote stroomstoring. Ongeveer 300.000 huishoudens in Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen kwamen zonder elektriciteit te zitten. Ook het openbaar vervoer, bedrijven en scheepvaart werden getroffen. Rond half elf kwam de stroomvoorziening weer enigszins op gang.

Rond negen uur viel de spanning weg doordat met een vorkheftruck in het schakelstation Waalhaven in Rotterdam een hoogspanningsmast werd geraakt. Vervolgens werd een belangrijk schakelstation geraakt. Daarbij vielen twee gewonden. De politie sprak van een "gigantische stroomstoring". Mensen zaten vast in vastgelopen liften, treinen en metro's stopten, verkeerslichten vielen uit en trams stonden midden op de weg stil.

Het treinverkeer tussen Rotterdam Den Haag en Gouda liep vast, treinen kwamen onderweg stil te staan. Personeel van de afdeling intensieve zorg van het medisch centrum van het Dijkzigt Ziekenhuis beademde enkele mensen enige tijd handmatig omdat het noodaggregaat niet meteen werkte.

KPN

Het netwerk voor mobiele telefonie van KPN viel uit in een gedeelte van de regio Rijnmond. Het vaste telefoonnet bleef actief. Onder andere ziekenhuizen, Rotterdam Airport en het stadhuis van Rotterdam stapten over op noodvoorzieningen. NRC Handelsblad week uit naar een drukkerij in Amsterdam.


Hier werd iemand 'gevangen' tussen twee schuifdeuren

Alle hulpdiensten in Rotterdam, zoals politie en brandweer, kwamen bijeen in het coördinatiecentrum in het World Port Centre op de Kop van Zuid. De gemeente was daar niet bij betrokken, omdat er geen sprake was van een noodsituatie.

Beademing

Op de afdeling intensieve zorg van het medisch centrum van het Dijkzigt Ziekenhuis in Rotterdam zijn vrijdagochtend enkele mensen enige tijd handmatig beademd. Om hoeveel personen het ging, kon de woordvoerder van het ziekenhuis niet zeggen.

Het noodaggregaat is twintig minuten buiten werking geweest, omdat zich in het systeem nog stroom bevond. "Het noodaggregaat gaat er dan van uit dat er weer netstroom is, en dat was niet het geval", aldus een woordvoerder.

Inmiddels werkt alles op de noodvoorziening. Tijdens het uitvallen van de stroom waren enkele operaties aan de gang. Daar werkte de noodvoorziening wel, waardoor de operaties gewoon afgemaakt konden worden. Ook bij de vriezers werkt het noodaggregaat. Volgens de woordvoerder kunnen de vriezers ook zonder stroom nog enkele uren werken.

Na een kort crisisberaad is besloten contact op te nemen met mensen die thuis beademd worden. Deze beademingsapparatuur is voorzien van een batterij, die enkele uren stroom levert. Het medisch centrum en het kinderziekenhuis bereiden zich voor op een eventuele opvang van mensen.

Volgens de woordvoerder van het Dijkzigt Ziekenhuis zijn de noodaggregaten in omliggende ziekenhuizen wel direct in werking getreden. Dat betekent dat het Havenziekenhuis, het Medisch Cetrum Rijnmond Zuid en het IJsselland Ziekenhuis zonder problemen werken. Ook hoeven er daardoor geen patiënten in andere ziekenhuizen te worden opgevangen.

Schepen in de haven van Rotterdam konden niet worden gelost, omdat de kranen op de kade niet werkten. Bovendien waren alle bruggen gesloten om de politie en brandweer niet te hinderen. Op de A20 ontstonden aan beide kanten van de Giessenbrug lange files omdat deze net niet helemaal gesloten was toen de stroom uitviel.

Rond kwart over tien kwam de stroomvoorziening weer op gang. Treinen konden doorrijden naar stations waar passagiers konden uitstappen. In delen van Rotterdam-Centrum en -Zuid kwam weer spanning op het net.