AMSTERDAM - De brandweerkorpsen hebben te weinig mensen om alle controles uit te voeren die van hen worden gevraagd. Dat zei voorzitter Don Berghuijs van de Vereniging van Brandweercommandanten woensdagavond.

Het kabinet wil alle gevangenissen en verpleeghuizen op brandveiligheid laten controleren. Aanleiding is het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de Schipholbrand.

Volgens de brandweercommandanten krijgen ze elk jaar extra taken, zonder dat er personeel bij komt. Zo moest er na de brand in Volendam meer worden gecontroleerd in de horeca en nu komen de controles in gevangenissen en verpleeghuizen erbij. "Het maken van beleid is nu gebeurd, daar moet dan direct het vrijmaken van capaciteit op volgen", stelde Berghuijs.

Ook verpleeghuizen moeten op brandveiligheid worden onderzocht omdat de bewoners daar zichzelf moeilijk kunnen redden. Alle gevangenissen moeten in elk geval vóór 1 juli volgend jaar zijn voorzien van brand- of rookmelders.

Cursus

Het bewakingspersoneel moet vaker rampenoefeningen houden. En iedere medewerker moet, voor zover dat nog niet is gebeurd, een cursus bedrijfshulpverlening volgen, zo stond in de kabinetsreactie op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de Schipholbrand.

Die ramp kostte vorig jaar oktober elf gedetineerden het leven. Andere raakten gewond en getraumatiseerd. De voorzitter van de raad Pieter van Vollenhoven stelde dat er mogelijk geen doden te betreuren waren geweest als de voorschriften waren nageleefd.