UTRECHT - De hulpverlening voor de gewonden leek woensdag langzaam op gang te komen bij de rampoefening op de achterste perrons van station Utrecht Centraal.

Bekijk video


Foto: Stefan Koelman l Acteurs speelden gewonden

Ongeveer 50 minuten na de door terroristen veroorzaakte explosie verschenen de eerste brandweermensen en medewerkers van ambulancediensten bij de getroffen treinpassagiers. De 'slachtoffers' maakten intussen hun nood kenbaar door vanuit de donkere trein om hulp te roepen.


Foto: Max van Gorkum l Hulpverlening langzaam op gang

In en rond de opgeblazen trein probeerden vijfhonderd personeelsleden van hulpdiensten, gemeente en vervoerbedrijven, gesteund door acteurs die de gewonden speelden, de situatie zo echt mogelijk te maken. De oefening richtte zich niet alleen op de directe hulpverlening. In het Utrechtse stadhuis oefenden communicatiemedewerkers met pers- en publieksvoorlichting.

C2000

Ambtenaren van Burgerzaken moesten slachtoffers registreren en mensen te woord staan die informatie zochten. Burgemeester Annie Brouwer concludeerde voorlopig dat het interne communicatiesysteem C2000 "gewerkt heeft".

Zij meende verder dat het vertragend werkt om de leiding over te dragen van de burgemeester naar het Openbaar Ministerie. Dat is regel indien er sprake is van een terroristische aanslag. Een uitgebreidere evaluatie volgt later.

In het Groningse Appingedam werd eveneens een ramp geoefend: daar was een vrachtwagen met chemische stoffen tegen een trein gebotst.