JERUZALEM - Twee Amerikaanse gezanten zijn maandag aan een vredesmissie in het Midden-Oosten begonnen. Die moet een einde moet maken aan de veertien maanden durende gewelddadigheden tussen Israël en de Palestijnen. Anthony Zinni en William Burns arriveerden maandagmiddag op het vliegveld van Tel Aviv.

Voor dinsdag staat een gesprek met de Israëlische premier Sharon en minister van Buitenlandse Zaken Peres op de agenda. Woensdag vinden gesprekken met de Palestijnen plaats.

Zinni en Burns moeten een staakt-het-vuren zien te regelen en beide partijen een begin laten maken met de uitvoering van het Mitchell-plan dat onder meer voorziet in een afkoelperiode van zes weken en een aantal vertrouwenwekkende maatregelen waaronder bevriezing van de bouw van Israëlische nederzettingen op Palestijns gebied.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell heeft eerder gezegd dat Zinni net zolang in de regio blijft tot er vooruitgang is geboekt om een eind te maken aan het bloedvergieten dat in veertien maanden al aan meer dan negenhonderd mensen het leven heeft gekost.

/DOSSIERMidden-Oosten