DEN HAAG - Een voorstel van het CDA om wettelijke maatregelen te nemen tegen "telefoonterreur" is woensdag weggehoond in de Tweede Kamer.

CDA-Kamerlid Jan ten Hoopen stelde voor om bedrijven te verbieden mensen telefonisch met verkooppraatjes te benaderen tussen 17.30 en 19.30 uur, omdat het dan etenstijd is. Ook bellen op zondagen en feestdagen door bedrijven is uit den boze. Volgens Ten Hoopen wordt het "gezin" te veel lastiggevallen.

Teiltje

D66-Kamerlid Bert Bakker wond zich op over zoveel betutteling en vroeg zelfs om een "teiltje". VVD-Kamerlid Charlie Aptroot vroeg Ten Hoopen "niet een karikatuur te maken van zichzelf".

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam pleit voor wetgeving waarbij mensen zelf kunnen beslissen of ze telefonisch aanbiedingen willen krijgen. Dat kan op meer sympathie rekenen van de VVD, aldus Aptroot.

Opta

Mensen die niet gediend zijn van telefonische aanbiedingen, kunnen dit kenbaar maken als ze een telefoontje krijgen van een zogeheten telemarketeer. Als een bedrijf daar toch mee doorgaat, riskeert het een boete van de Opta, de toezichthouder in de telefonie.

Bovendien houden bedrijven op vrijwillige basis een register bij van mensen die geen telefonische aanbiedingen willen. Volgens Van Dam doet zo'n tien procent van de bedrijven daar niet aan mee en hij wil dat wettelijk verplichten.