AMSTERDAM - Het aantal importbruiden en -bruidegommen is dit jaar spectaculair gedaald. Dat is het gevolg van de invoering van de Wet inburgering in het buitenland.

Vorig jaar kwamen maandelijks nog zo'n 2500 mensen door een huwelijk naar Nederland, het afgelopen halfjaar zijn in totaal 1384 mensen door een huwelijk met een Nederlander hiernaartoe gekomen.

Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie Rita Verdonk (VVD) is erg te spreken over de daling. Zij voerde de bewuste wet in om te voorkomen dat er steeds weer een grote groep allochtonen van een eerste generatie bijkomt. Op deze manier hoopt ze de integratie te bevorderen.

Examen

Nu moeten niet-Westerse mensen die in Nederland willen trouwen en wonen met goed gevolg in het land van herkomst een inburgeringsexamen afleggen. Ook moet hun voorgenomen partner ten minste 120 procent van het minimumloon verdienen en minimaal 21 jaar zijn.

Geert Wilders, de LPF en de nieuwe rechtse partijen willen de wet nog strenger maken dan hij is. Wilders wil zelfs een totale immigratiestop voor Turken en Marokkanen. Verdonk vindt dat niet nodig omdat ze verwacht dat alles met het huidige beleid goed onder controle te krijgen is. "Het komt nu vooral aan op de handhaving", stelt de bewindsvrouw.