LEIDEN - Een meerderheid (57 procent) van de alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's) in Nederland heeft een posttraumatische stressstoornis. Van deze groep lijdt de helft daarnaast aan depressies of angsten, of vertoont probleemgedrag.

Dat concludeert Tammy Bean na twee jaar onderzoek onder 920 ama's. Donderdag promoveert ze aan de Universiteit Leiden.

De onderzochte asielzoekers kwamen uit 48 verschillende landen en hadden een gemiddelde leeftijd van 16 jaar. De Amerikaanse Bean concludeert dat de helft van de ama's niet voldoende geestelijke zorg krijgt. Ook blijken volgens haar leraren en voogden de psychologische problemen van de kinderen niet voldoende waar te nemen.

"Hun toekomst staat op het spel. Blijvende schade is niet ondenkbaar", waarschuwt Bean.

Zorg

Van de onderzochte personen had 34 procent geen ernstige psychische klachten. "Zij hebben vaak beschermende factoren. Ze wonen in kleine wooneenheden onder supervisie van een volwassene, hebben familie in Nederland en wonen voor langere tijd op een plaats." Bean hamert er daarom op dat deze factoren voor alle jonge asielzoekers zouden moeten gelden. Ook pleit Bean voor laagdrempelige zorg, die de jongeren zelf kunnen vinden.

School

Ondanks de problemen blijkt de meerderheid van de ama's die lijden aan posttraumatische stress zich redelijk aan te passen in Nederland. Ze houden zich bezig met gewone dingen en gaan veelal naar school. Hun grootste wens is werk en een goede toekomst. Het krijgen van een verblijfsvergunning staat op de derde plaats.