PARAMARIBO - De rechter-commissaris in Paramaribo heeft de lijkschouwing gelast van de vijftien slachtoffers van de decembermoorden van 1982. Dit heeft de advocaat van de nabestaanden in Paramaribo, mr. F. Kruisland, donderdag gezegd. Hij werd woensdag door rechter-commissaris A. Ramnewash op de hoogte gesteld van de nieuwe stap in het gerechtelijk vooronderzoek naar de decembermoorden.

Het forensisch onderzoek begint de komende week. De stoffelijke overschotten van de slachtoffers liggen op zeker drie begraafplaatsen in de Surinaamse hoofdstad.

Vijftien tegenstanders Bouterse

Het is zondag precies twintig jaar geleden dat vijftien prominente tegenstanders van het bewind onder leiding van ex-legerbevelhebber D. Bouterse om het leven kwamen in het Fort Zeelandia. Ze zouden een coup tegen Bouterse hebben beraamd en 'op de vlucht' zijn doodgeschoten. Hun stoffelijke overschotten werden na enkele dagen voor begraving afgestaan aan de families.

Nederland stuurt experts

Lijkschouwing is volgens jurist Kruisland bewijstechnisch een noodzakelijke vereiste om de doodsoorzaak vast te stellen. De Surinaamse justitie riep enkele maanden geleden de hulp in van Nederland voor dit onderzoek. Het Nederlands Forensisch Instituut stuurde toen experts naar Suriname om zich te oriënteren op de mogelijkheden.

In het gerechtelijk vooronderzoek is hoofdverdachte Bouterse eenmaal gehoord door de rechter-commissaris. Op de lijst van verdachten komen meer dan dertig namen voor van militairen en burgers. De rechter-commissaris heeft in Nederland al een aantal personen gehoord.