AMSTERDAM - De honderdduizendste boete op grond van de nieuwe Wet op de identificatieplicht wordt eind deze maand uitgedeeld. Dat schat het Meldpunt Misbruik Identificatieplicht woensdag op basis van cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

De identificatieplicht geldt sinds vorig jaar voor iedereen van 14 jaar en ouder. Volgens het meldpunt krijgen dagelijks gemiddeld tien kinderen van 14 of 15 jaar een boete voor overtreding van de ID-plicht. Een woordvoerder van het CJIB laat weten dat de maandelijkse cijfers in principe openbaar zijn, waardoor het meldpunt ze kan opvragen.

De helft van de beboete overtreders betaalt de schikking van het CJIB, stelt het meldpunt. De andere helft van de boetes gaat door naar het Openbaar Ministerie, maar ruim tachtig procent van die gevallen wordt volgens het meldpunt geseponeerd. Hoeveel mensen op grond van de wet zijn gearresteerd of hebben vastgezeten, is niet bekend.

De identificatieplicht is sinds 1 januari vorig jaar van kracht. Iemand die zich niet kan identificeren, krijgt een boete. Wie die niet betaalt, moet voor de rechter komen.

Het Meldpunt Misbruik Identificatieplicht is het niet met de wet eens. Het meldpunt stelt dat de wet niet helpt tegen criminaliteit, maar ertoe leidt dat mensen een hekel aan de politie krijgen.