ZWIJNDRECHT - Het Walburgcollege in Zwijndrecht verkoopt condooms aan zijn leerlingen. Dat heeft directeur Frans Coers van de scholengemeenschap woensdag gezegd. Leerlingen kunnen voor een euro een pakje met tien condooms uit de snoepautomaat trekken.

"We besteden tijdens lessen verzorging al langer aandacht aan seksuele voorlichting", vertelt Coers. "We wilden het echter niet alleen bij woorden laten." In samenwerking met de Dordtse stichting Jippy en met goedkeuring van de ouders werd besloten de voorbehoedsmiddelen via de snoepautomaat te verspreiden.

Spelen

De actie lijkt tot dusver succesvol. "De leerlingen gaan er op een volwassen manier mee om", aldus Coers. Zo zijn er sinds de condooms maandag zijn geplaatst slechts zes pakjes uit de automaat gehaald. "Ze worden gekocht als ze nodig zijn, niet om ermee te spelen", meent de directeur. De inhoud van de pakjes heeft hij namelijk nog niet door de school zien slingeren.

Sommige meisjes zijn zelfs al aangesproken door vriendinnetjes op andere scholen met het verzoek de spotgoedkope condooms voor ze mee te nemen. Het Walburgcollege zelf is nog niet benaderd door andere scholen, maar Coers twijfelt er niet aan dat het initiatief uiteindelijk door andere instellingen wordt overgenomen.