ROTTERDAM - Greenpeace heeft zijn actievoerders donderdagavond van de tanker Byzantio in de Rotterdamse haven gehaald. De milieuorganisatie maakte bekend dat de rechtbank in Rotterdam dat eiste, op straffe van een dwangsom van 250.000 euro per dag.

Greenpeace voerde sinds woensdag actie omdat ze het 26 jaar oude schip als onveilig beschouwt. De tanker heeft circa 60.000 ton stookolie aan boord. Een deel daarvan wordt gelost in Rotterdam. De eigenaar van de tanker had in kort geding geëist dat er een eind aan de actie zou komen, omdat die het lossen van de lading zou belemmeren. Greenpeace zegt dat ze alleen wilde voorkomen dat de Byzantio opnieuw de zee zou opgaan.

'Schip lijkt als twee druppels water op Prestige'

De organisatie is bang dat er met het schip een zelfde ramp als met de Prestige bij de Spaanse kust kan gebeuren. "Het schip lijkt als twee druppels water op de Prestige en is van dezelfde rederij. Ook deze tanker is enkelwandig en vervoert de dezelfde zeer milieuonvriendelijke stookolie", aldus een woordvoerster.

Actievoerders van Greenpeace klommen woensdag na aankomst van de tanker in de Rotterdamse haven in de meertouwen van de tanker. Anderen ketenden zich vast aan de boeien.

Greenpeace wil alleen nog dubbelwandige tankers

Greenpeace wil dat Nederland vrijdag bij de EU-raad voor de ministers van transport zich sterk maakt voor vervroegde invoering van regels die dit soort 'scheepswrakken' moeten verbieden. Ook heeft Greenpeace de Rotterdamse haven verzocht voortaan alleen nog maar dubbelwandige tankers binnen te laten en strengere toelatingsregels te handhaven. Het gemeentelijk havenbedrijf Rotterdam behandelt de Byzantio niet anders dan de andere tankers die de haven aandoen. "Het schip is door de autoriteiten niet als onveilig bestempeld", aldus een zegsman eerder. De Byzantium verlaat Rotterdam waarschijnlijk op zondag.