WASHINGTON - In het oosten van de Verenigde Staten zijn zeker dertien mensen omgekomen door zeer zware winterstormen. Dat meldden de Amerikaanse media donderdag. Ongeveer anderhalf miljoen mensen zitten zonder stroom en duizenden automobilisten zijn in de sneeuw gestrand.

Langs de oostkust zorgden sneeuw en ijzel voor talloze verkeersongelukken en vertragingen in de luchtvaart. Veel scholen en bedrijven bleven noodgedwongen dicht. De dertien slachtoffers zijn verkeersdoden, die vielen bij ongelukken in onder meer Missouri, Kentucky, Tennessee en North Carolina.

Nog 25 centimeter sneeuw verwacht

Veel steden, waaronder Washington, Baltimore en Philadelphia hebben noodmaatregelen genomen omdat meteorologen verwachten dat nog wel 25 centimeter sneeuw kan vallen. In sommige gebieden wordt de hevigste sneeuwval sinds januari 2000 verwacht.

Vertragingen vliegverkeer

Luchthavens van Washington, Philadelphia en New York meldden vertragingen van wel drie uur. Gouverneur Mike Easley van North Carolina heeft de inwoners van de ergst getroffen delen van zijn staat aangeraden thuis te blijven totdat de situatie op de wegen beter is.