MADRID - Uit het wrak van de gezonken tanker Prestige lekt olie. Dat heeft de Spaanse vice-premier Rajoy donderdag gemeld.

Rajoy zei dat een Frans onderzoeksteam met de mini-onderzeeër Nautile bij het wrak van de Prestige is geweest. Het team constateerde dat er op verschillende plaatsen olie uit de tanker komt. De gestolde olie lekt uit barsten in de boeg van de Prestige, die op 3500 meter diepte op de zeebodem ligt.

Nog geen olie aan zeespiegel

Rajoy zei op een persconferentie dat aan de zeespiegel nog geen olie is gesignaleerd, maar de ontdekking geeft wel aan dat de tanker mogelijk langdurig een bedreiging vormt voor het milieu en de visserij. Die komt dan nog bij de schade die al is aangericht door de gelekte olie. "Experts onderzoeken nog wat dit betekent", zei de vice-premier.

Natuurreservaat vervuild

De tanker zonk twee weken geleden voor de kust van de Spaanse deelstaat Galicië. Uit het schip is tussen de 10.000 en 20.000 ton olie gelekt. Het schip was geladen met in totaal 77.000 ton olie. Natuurbeschermers meldden donderdag dat ook het natuurreservaat van de Cíes-archipel met olie is vervuild. In dit reservaat voor de kust van de Galicische stad Vigo broeden of overwinteren tienduizenden vogels.

Madrid had tot donderdag steeds ontkend dat er nog olie ontsnapte uit het verouderde vaartuig, zoals Portugal en Frankrijk beweerden.

Ook Nederlandse schepen helpen bij opruimen olie

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat meldde donderdag dat de twee Nederlandse schepen van Rijkswaterstaat die in het gebied helpen bij het opruimen van de smurrie, tot nu toe samen 6500 ton olie hebben geveegd. De Arca en de Rijndelta hebben het spul al geloosd bij een depot in La Coruna.