DEN HAAG - Minister Korthals van Justitie blijft erbij dat de schikking van het Openbaar Ministerie met de drie aannemers die hebben gebouwd aan de Schipholtunnel, het maximaal haalbare is.

De motie van een meerderheid in de Tweede Kamer om in hoger beroep te gaan tegen deze schikking zal hij dan ook niet uitvoeren. Dit staat in een brief die Korthals maandag naar de Kamer heeft gestuurd.

De VVD-bewindsman vindt dat de drie bouwers, Strukton Betonbouw, Hollandse Beton en Waterbouw en KSS, wel degelijk beboet zijn. De drie moesten elk een miljoen gulden betalen. Bovendien moesten zij 20 miljoen gulden aan opdrachtgever de Nederlandse Spoorwegen terugbetalen.

Aan bedrijven kan een andere straf dan een geldboete niet opgelegd worden, zo brengt hij in herinnering. Bovendien is een miljoen het hoogste bedrag dat het OM zo binnen kan halen. Korthals wijst er verder op dat de Staat der Nederlanden financieel getroffen is in deze zaak. Het is juridisch niet houdbaar dat de regering, namens de Staat, in beroep gaat tegen een beslissing van het OM. Het OM is namelijk deel van die Staat, aldus Korthals.

VVD-fractievoorzitter Dijkstal is het eens met Korthals, dat hij niet in beroep wil gaan tegen de schikking. Dijkstal vindt, dat ministers zich "in individuele gevallen" niet moeten bemoeien met de rechtsgang. "Dit zou een ongewenst precedent scheppen waarmee de minister straks gevraagd zou kunnen worden ook in te grijpen bij moord- en zedenzaken als het vonnis een deel van de Tweede Kamer niet bevalt."

De VVD-fractievoorzitter wijst daarbij ook op Korthals' constatering dat het juridisch niet mogelijk is tegen de schikking van de Schipholfraude in beroep te gaan. "Ook ik had liever gehad als deze zaak uiteindelijk wel voor de rechter was gekomen, waarbij dan wel ook het risico op vrijspraak had moeten worden genomen. Maar nu eenmaal tot schikking is besloten, kan de minister niet meer terug."

De Tweede Kamer lijkt af te zien van de eis dat het kabinet in beroep moet gaan tegen de schikking van het Openbaar Ministerie (OM) met drie frauderende bouwbedrijven. Minister Korthals liet namens het kabinet weten vast te houden aan de schikking en een Kamermotie naast zich neer te leggen. De Kamer legt zich hierbij neer. Alleen de PvdA wil er nog even over nadenken.

/NIEUWSMelkert sluit onderzoek naar bouwfraude niet uit