AMSTERDAM - Justitie is bezig met een financieel strafrechtelijk onderzoek dat er op is gericht Willem Holleeder en zijn medeverdachten alle criminele vermogen te ontnemen. Dat heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) bevestigd tegenover De Telegraaf. Het OM zou al beslag hebben gelegd op twee panden op de Amsterdamse Wallen. Deze panden zijn eigendom van Marcel K., een van de medeverdachten van de Heineken-ontvoerder.

Vier officieren van justitie werken aan het strafonderzoek naar de 48-jarige Holleeder en de andere verdachten. Het OM beschuldigt ze onder meer van betrokkenheid bij liquidaties en afpersingen. Een van de officieren is speciaal belast met het onderzoek naar de bezittingen van de verdachte.

Holleeder zou veel van zijn met misdaad verdiende geld via vastgoedhandelaren hebben witgewassen. De in 2004 geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra zou hieraan mee hebben gewerkt. Endstra, die volgens het OM door Holleeder werd afgeperst, werd de bankier van de onderwereld genoemd.

OM-topman Harm Brouwer meldde dinsdag dat justitie de jacht op crimineel vermogen intensiveert. Vooral investeringen van crimineel geld in het legale circuit ziet justitie als een groot gevaar, omdat dit volgens Brouwer legale bedrijven infecteert.