HILVERSUM - Ongeveer de helft van de speeltuinen in Nederland is onveilig. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB, vertelde directeur Guido van Woerkom woensdagochtend in het Radio 1 Journaal.

Van de honderd speelplaatsen die de organisatie bekeek, waren er 46 niet in orde. Kinderen kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk met hun hoofd ergens tussen blijven zitten.

Ziekenhuis

Per jaar belanden circa 7000 kinderen op de EHBO-afdeling van een ziekenhuis na een ongeluk in een speeltuin. De toeristenbond is erg geschrokken en vindt dat er iets moet gebeuren, aldus Van Woerkom. De onderzochte speelplaatsjes zijn vrij toegankelijk en liggen in buurten of parken.

Bij ruim een kwart van de toestellen is er kans op ernstige beknellingen van bijvoorbeeld hoofd, nek, vinger of voet. Verder is er verstikkingsgevaar als een koordje van de kleding ergens achter blijft haken.

Valzone

Daarnaast is bij een kwart van de speeltoestellen de zogenoemde valzone te klein. Dat is de cirkel waarin een kind terecht kan komen als het valt. Ook dempt de ondergrond de val onvoldoende.

Van de duizend gecontroleerde wipkippen, glijbanen, klimrekken en andere toestellen bleek ongeveer een derde veilig. Opvallend was dat het testteam zelfs bij goedgekeurde (gecertificeerde) apparaten nog de nodige gebreken constateerde. Speeltoestellen van na 1997 moeten goedgekeurd zijn. Overigens ontbreekt het bijbehorende certificeringsplaatje nogal eens.

Regels

Veel gemeenten waren het eens met de bevindingen uit het onderzoek en besloten mankementen snel te verhelpen, aldus de ANWB. In een aantal gevallen verschilden gemeenten van mening over de toepassing van de regels. De bond vindt dat de Voedsel- en Waterautoriteit helderheid zou moeten verschaffen.

Hilversum

Slechts dertien speeltuinen hadden hun zaakjes goed voor elkaar. De beste speeltuin uit de test bevindt zich aan de Turfstraat in Hilversum (cijfer 8,8). In de top drie staan daarnaast de speeltuin aan de Spoorsingel in Bovenkarspel (8,1) en die aan de Boedelhofweg in Eefde (8,0).

Controleren

Particuliere speeltuinen van verenigingen en dergelijke vielen niet onder de test. De landelijke organisatie voor speeltuinwerk NUSO, waarbij achthonderd van die speeltuinen zijn aangesloten, zegt dat die wel op de hoogte zijn van de veiligheidseisen en goed controleren. Ze pleit ervoor dat gemeenten deze speeltuinen meer geld geven omdat daar de veiligheid in elk geval in orde is.

GroenLinks vindt het onacceptabel dat dagelijks circa twintig kinderen bij de EHBO belanden en wil dat minister Pieter Winsemius van VROM in actie komt, blijkt uit Kamervragen.