BUENOS AIRES - Rellen hebben dinsdag in Argentinië de herbegrafenis van oud-President Juan Domingo Perón verstoord. Circa veertig mensen raakten gewond toen rivaliserende aanhangers van Perón elkaar met stokken en flessen te lijf gingen.

Bekijk video

De bijzetting van de stoffelijke resten in een mausoleum ging ondanks het geweld door. President Nestor Kirchner, Peróns politieke erfgenaam, zegde deelname aan de ceremonie vanwege het geweld echter af.

Mausoleum

De resten van de 32 jaar geleden overleden Perón werden overgebracht van het Chacarita-kerkhof in Buenos Aires naar het mausoleum buiten de stad, waar ook zijn tweede vrouw, Eva Perón, is bijgezet. Vele duizenden mensen waren in Buenos Aires op de been om hun oud-president nogmaals de laatste eer te bewijzen. Voor de onrust begon, gooiden toeschouwers bloemen op de kist die in een jeep door het centrum van de hoofdstad werd gereden.

De door geweld omgeven verhuizing van Peróns lichaam lijkt te passen in een roerige reeks gebeurtenissen rond de resten van de bij velen nog altijd populaire president.

Buitenechtelijke relatie

Forensische experts hadden eerder al het graf van de ex-dictator blootgelegd en de stoffelijke resten in een nieuwe kist gelegd. Ook hebben ze op verzoek van de rechtbank DNA afgenomen om uitsluitsel te krijgen over de vraag of Perón de vader is van de 72-jarige Martha Holgado. Deze vrouw stelt dat ze geboren is uit een buitenechtelijke relatie van Perón en wil voor de rechtbank erkend worden als diens enige nakomeling.

Al tien jaar voert ze haar strijd om erkenning, maar vertrouwelingen van de ex-president zeggen dat hij geen kinderen kon krijgen. De legendarische Perón heeft met niet een van zijn drie vrouwen kinderen gekregen.

Naast de DNA-strijd van Holgado hebben dieven zich eerder toegang verschaft tot de crypte en zaagden ze de handen van de vroegere leider af. Over het motief van de daders tast men nog altijd in het duister.