ZEIST - Sara van Grondelle-Blom viert vrijdag haar 110-jarige verjaardag. Slechts twee Nederlanders zijn nog ouder. De vrouw woont in bejaardencentrum Amandelhof in Zeist.

De jarige wil eigenlijk een bescheiden verjaardag, maar ze krijgt bezoek van familie, tientallen medebewoners, de burgemeester en vermoedelijk ook de commissaris van de koningin.

Volgens een woordvoerster van het centrum heeft van Grondelle-Blom lang geprobeerd de burgemeester met haar verjaardag buiten de deur te houden, maar op deze leeftijd ontkomt ze er niet meer aan. "Maar van haar hoeft het niet zo officieel", zei ze. Sara van Grondelle is volgens de zegsvrouw is nog goed bij de tijd. Alleen het lopen gaat de dame wat moeilijker.

De oudste inwoner van Nederland is Hendrikje van Andel-Schippers uit Hoogeveen. Zij werd in juni 112 jaar. De Japanner Yukichi Chuganji mag zich, met zijn 113 jaar, de oudste man van de wereld noemen. De oudste man in Europa is de Spanjaard Joan Riudavets. Hij hoopt deze maand 113 te worden.