ROTTERDAM - De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) en het Openbaar Ministerie (OM) zijn een omvangrijke fraude bij een groot bedrijf in de vleessector op het spoor. In het kader van dat onderzoek hebben ze woensdag op zeven plaatsen in Nederland doorzoekingen gedaan.

Bij de invallen zijn geen arrestaties verricht. Wel hebben de instanties op die lokaties administratie in beslag genomen. Dat heeft het OM in Rotterdam donderdag gemeld.

Het onderzoek richt zich volgens justitie op het in dienst hebben van illegale werknemers en het zwart uitbetalen van salaris. Het is mogelijk dat voor dit doel ook valse identiteiten zijn gebruikt, laat het OM weten. Over een concrete omvang van de fraude wil een woordvoerster van justitie nog niets zeggen.

Aan de invallen namen zeventig mensen deel. De actie van het SIOD had plaats onder leiding van het OM en de politie ondersteunde die.

Het SIOD is een onderdeel van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De opsporingsdienst is eerder dit jaar opgericht om zware, ingewikkelde fraude te bestrijden op het gebied van sociale zekerheid. De dienst richt zich vooral op grootschalige werkgeversfraude, identiteitsfraude, illegale arbeid van vreemdelingen, grensoverschrijdende fraude en fraude met subsidies.