DEN HAAG - VVD-minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) eist onmiddellijke excuses van de Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb. Die zou Verdonk er tijdens een VVD-bijeenkomst maandagavond in Den Haag van beschuldigd hebben de moord op filmmaker Theo van Gogh politiek te hebben misbruikt.

Video: Bekijk hier de uitspraken van Aboutaleb.

Aboutaleb ontkende dinsdag aanvankelijk dat hij gesproken heeft over politiek gewin. Dinsdagavond zei hij in het NOS Journaal wel dat hij het optreden van Verdonk op de avond van de moord op de Dam in Amsterdam als een "politiek statement" had ervaren. Vooral het feit dat Verdonk Van Gogh een vriend noemde, is de wethouder in het verkeerde keelgat geschoten.

Maandagavond maakte hij naar eigen zeggen, net als eerder, vooral harde verwijten aan het adres van de VVD-minister en het kabinet. Volgens Aboutaleb hebben Verdonk en premier Jan Peter Balkenende zich na 2 november 2004 volledig afzijdig gehouden en stond Amsterdam er alleen voor.

Verdonk is kwaad over Aboutalebs kritiek. Ze sprak dinsdag van een "schandalige verdraaiing van de feiten". Ze wil niet meer met de Amsterdamse wethouder in debat. De twee zouden zondag in het tv-programma Buitenhof debatteren.

Zalm

VVD-vicepremier Gerrit Zalm schaarde zich dinsdagavond achter Verdonk. In het tv-programma Het Elfde Uur zei hij zich te kunnen voorstellen dat Verdonk niet meer met Aboutaleb wil debatteren.

Hij maakte duidelijk dat de VVD het Aboutaleb en het Amsterdamse stadsbestuur kwalijk neemt dat zij Verdonk op de avond van de moord niet in Amsterdam wilden hebben en aangaven dat ook de familie Van Gogh daar geen prijs op zou stellen.

Verdonk sprak uiteindelijk wel op de Amsterdamse Dam. Zalm vond de kritiek van Aboutaleb "een raar verhaal". Hij betitelde het als een "voetzoeker".

Holman

Columnist Theodor Holman, die bevriend was met Theo van Gogh, begrijpt niets van de kritiek van Aboutaleb. Hij zei dinsdagavond in NOVA dat familie en vrienden van de vermoorde cineast juist graag wilden dat Verdonk zou spreken. Holman bevestigde dat Van Gogh bevriend was met de minister. "Ze citeerde hem perfect", aldus de columnist. Het leek er volgens Holman juist op dat de PvdA de moord probeerde te annexeren.