LUXEMBURG - De Europese Unie staakt haar pogingen Iran te bewegen het nucleaire programma stop te zetten. Nu nog verder praten met Iran heeft geen zin meer, zei minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken dinsdag na overleg met zijn EU-collega's in Luxemburg. De Veiligheidsraad moet zich nu buigen over doelgerichte sancties tegen het regime in Teheran, aldus Bot.

Namens de EU heeft buitenlandcoördinator Javier Solana drie maanden gesproken met de Iraanse toponderhandelaar Ali Larijani. Inzet daarbij was dat Iran bij opschorting van de verrijking van uranium steun zou krijgen van Europa voor het opzetten van een energieprogramma.

Die gesprekken hebben uiteindelijk niets opgeleverd. Iran gaat nog altijd door met het nucleaire programma, waarvan het westen vreest dat het regime in Teheran het wil gebruiken voor het ontwikkelen van een nucleair wapen.

Concessies

De EU-ministers stelden dinsdag wel dat de "deur tot een dialoog altijd open staat", maar niemand leek nog serieus te geloven in concessies van Iran. "Solana verwacht geen opschorting van het verrijkingsprogramma, dus onderhandelen is onmogelijk geworden", aldus Bot.

Hij verwacht dat de Veiligheidsraad nog een keer Iran zal oproepen het programma stop te zetten en dat er daarna besloten wordt over sancties. Volgens Bot moeten die "op maat" gemaakt worden: gericht op het voorkomen van het leveren van materiaal dat Iran kan gebruiken voor een nucleair wapen.