TILBURG - Het Openbaar Ministerie (OM) in Breda stelt een onderzoek in naar twee Tilburgse discotheken, zo maakte het donderdag bekend. Bij een praktijktest van de politie en het Anti Discriminatie Bureau in de nacht van zaterdag 30 november op zondag december bleek dat horecagelegenheden in deze stad stelselmatig allochtone bezoekers weigeren.

Burgemeester Stekelenburg van Tilburg noemt de handelwijze van de twee discotheken schokkend. "Als ik mijn hart had laten spreken dan had ik deze ondernemingen dit weekeinde gesloten. Dat doe ik niet, omdat ik dan vermoedelijk teruggefloten word door de bestuursrechter", zei hij.

De praktijkproef werd uitgevoerd, omdat bij de gemeente steeds meer signalen binnenkwamen dat sommige horecabedrijven aan de deur discrimineren. Ook klaagden jongeren aanhoudend over discriminatie door portiers van disco's en kroegen.

Koppels

Het afgelopen weekeinde gingen daarom drie allochtone en drie blanke koppels op pad. De allochtone koppels werden systematisch geweigerd bij de twee discotheken. De autochtone stellen mochten iets later gewoon naar binnen. "De donkere bezoekers werden geweigerd, omdat de zaak vol was of omdat je een pasje moet hebben om binnen te komen. De blanke koppels stelden, als ze binnen waren, vast dat het helemaal niet druk was. Ook werd aan hen niet om een pasje gevraagd", aldus Stekelenburg.

De stad kent al lange tijd een meldpunt waar mensen terecht kunnen met klachten over discriminatie in de horeca.