ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) trekt een kroongetuige terug in de zaak tegen Mink K., verdacht van de moord op een drugshandelaar. Volgens het OM is de getuige onbetrouwbaar gebleken, zei officier van justitie Saskia de Vries dinsdag tijdens een pro-formazitting bij de rechtbank in Rotterdam.

Het bewijs tegen K. kalft daarmee aanzienlijk af. Het OM verdenkt hem ervan dat hij de moord op de Alkmaarder Jaap van der Heiden op zijn geweten heeft. Van der Heiden verloor het leven toen op 10 april 1993 een aan zijn voordeur bevestigde bom tot ontploffing kwam.

Onbetrouwbaar

Dat D. onbetrouwbaar is, bleek niet in de eerste plaats uit zijn verklaringen die hij over de liquidatie aflegde, als wel uit zijn verklaringen over leden van het OM, officier van justitie en aanstaand VVD-Kamerlid Fred Teeven voorop.

Volgens D. hebben criminelen Teeven miljoenen betaald voor onder meer het doorlaten van een container met cocaïne en het lekken uit een strafdossier. D. verklaarde dit in 2003 en 2004, in het kader van de zaak tegen Mink K., die eerder in een andere zaak volop met Teeven van doen had. Ook had D. een verhaal over bordeelbezoek van vier andere leden van het OM.

De verklaringen zouden in een kluis van het college van procureurs-generaal zijn beland. De huidige voorzitter van het college, Harm Brouwer, gaf in februari opdracht de betrouwbaarheid van D.'s OM-verklaringen te onderzoeken. Er bleek niets van waar.

Protest

Zijn voorganger Joan de Wijkerslooth heeft niets met de verklaringen gedaan. Niettemin is officier van justitie De Vries kroongetuige D. in de zaak tegen Mink K. en medeverdachte R.R. blijven gebruiken. De raadslieden van K. en R., respectievelijk Adèle van der Plas en Jillis Roelse, protesteerden hier dinsdag heftig tegen.

Zij kenden het bestaan van de OM-verklaringen tot voor kort niet. Zij menen dat De Vries allesbehalve open kaart heeft gespeeld, door de bizarre verklaringen van D. onder de pet te houden. Hadden de raadslieden hier eerder weet van gehad, dan hadden zij een geheel andere indruk gehad van de betrouwbaarheid van de kroongetuige. "We worden gewoon voor de gek gehouden", aldus Van der Plas.

Roelse betoogde dat het OM zijn recht op vervolging heeft verspeeld. Van der Plas wil dat Mink K. op vrije voeten wordt gesteld, in afwachting van de inhoudelijke behandeling van zijn zaak. De rechtbank beslist daar later over. De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland op 15 november.

De inhoudelijke behandeling van de zaak staat op het programma voor 15 november.