DEN HAAG - Op een deel van de A15 wordt tol geheven. De snelweg A15 bij Arnhem wordt doorgetrokken naar de A12 tussen Duiven en Zevenaar. De weg moet in 2015 klaar zijn. Om de kosten te dekken wordt op het nieuwe deel van de A15 een tolheffing ingevoerd, zo blijkt uit een inventaristatienota over het verbeteren van de bereikbaarheid van de steden.

Maandag maakte verkeersminister Peijs bekend dat ze op korte termijn 66 miljoen euro beschikbaar stelt voor een reeks projecten. De totale investering van de diverse overheden loopt in de miljarden euro's.

A15

Het ministerie heeft 375 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het verlengen van de A15 van Bemmel naar de A12 in de omgeving van Duiven en Zevenaar. De regio levert 112,5 miljoen euro, de resterende 262,5 miljoen euro moet via tolheffing worden gefinancierd.

Utrecht

In de provincie Utrecht wordt het meeste geld uitgegeven. De diverse overheden steken tussen de 1,8 en 3,1 miljard euro in de ringweg rond de provinciehoofdstad, lokale en provinciale wegen, openbaar vervoer, fietspaden en goederenvervoer.

A16

Tussen 2012 en 2014 wordt de A16 bij Rotterdam verlengd. Voor een bedrag van 650 miljoen euro komt er een nieuw stuk snelweg bij vanaf knooppunt Terbregseplein langs Rotterdam Airport naar de A13 tussen Rotterdam en Delft.

Waalbrug

Nijmegen krijgt een tweede stadsbrug over de Waal. Peijs heeft daarvoor een aanvullende bijdrage van 70 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Limburg

Peijs heeft met overheden in Limburg afgesproken dat de meevaller van 123 miljoen euro bij de aanbesteding van de A73-Zuid wordt besteed aan projecten in de regio. De provincie Limburg wil het verkeer met 5 procent terugdringen.

Zuid-Holland

2500 bus- en tramhaltes in Zuid-Holland worden voorzien van displays die de meest recente reisinformatie geven. Verkeer en Waterstaat draagt 10 miljoen euro bij.

Eindhoven

Binnen een half jaar moet een plan klaar zijn voor het verbeteren van de verkeerssituatie op de snelwegen rond Eindhoven. Het ministerie heeft hiervoor 8 miljoen euro klaarliggen.

Noorden

De A31 krijgt bij Leeuwarden een aquaduct in de kruising met het Van Harinxmakanaal. Het ministerie maakt 10 miljoen euro vrij voor het verbeteren van de ringweg rond Leeuwarden en voor transferium Hoogkerk bij Groningen.

Het Rijk en de Noordvleugel geven samen 20 miljoen euro uit aan transferia langs de A7 en de A9 en aan systemen voor toeritdosering.