BELFAST - De leider van de Noord-Ierse protestants-loyalistische partij DUP, Ian Paisley, weigert dinsdag een ontmoeting te hebben met de leiders van Sinn Fein, de politieke tak van het Ierse Republikeinse Leger.

Paisley zou Sinn Fein-leider Gerry Adams en de voormalige IRA-bevelhebber Martin McGuinness dinsdag voor het eerst formeel ontmoeten tijdens de oprichtingsvergadering van een commissie voor het zelfbestuur van de Britse provincie.

Slechts uren voor de ontmoeting gooide Paisley de handdoek in de ring, omdat hij eist dat de parlementariër McGuinness volgende maand zweert dat hij de politie en de rechtelijke macht accepteert, meldde de Noord-Ierse televisiezender Ulster TV dinsdag.

De partijen in Noord-Ierland bereikten vrijdag "de basis" voor een akkoord over hernieuwd zelfbestuur, dat op 26 maart volgend jaar een feit moet zijn. De protestanten en de katholieken zouden dan de macht moeten delen, onder leiding van Paisley en Adams.

Blair

De Britse premier Tony Blair noemde het vorige week essentieel dat de partijen de politie en de rechterlijke macht accepteren.

"Wij zeggen: zweer de eed net zoals iedereen. Als je hem niet zweert, lig je eruit", verklaarde Paisleys zoon.

Nu de DUP, de grootste Noord-Ierse partij, uit de onderhandelingen is gestapt, is het herstel van het Noord-Ierse zelfbestuur hoogst onzeker. Als de partijen het akkoord van vrijdag afwijzen, sluit de zogeheten Stormont Assemblee en blijft Londen met steun van Dublin Noord-Ierland besturen.