AMSTERDAM - Het kabinet heeft de gemeente Amsterdam na de moord op Theo van Gogh laten zwemmen met de problemen tussen verschillende etnische groeperingen. Dat vindt PvdA-wethouder Ahmed Aboutaleb. Bij een optreden (video) bij de Haagse VVD verweet hij premier Jan Peter Balkenende (CDA) en minister voor Integratie Rita Verdonk (VVD) maandagavond zich afzijdig te hebben gehouden na 2 november 2004.

Aboutaleb viel vooral Verdonk hard aan. Zij zou de moord op Van Gogh hebben gebruikt voor politiek gewin. "De moord was een handig moment om politiek gebruik te maken van de situatie. Op de avond na de moord zei Verdonk: 'Theo was een vriend van mij, hij zei: hou je rug recht, Rita.' Eigenlijk zei ze daarmee dat hij haar beleid steunde." Daarna is Verdonk nooit meer in de Amsterdam geweest, zegt Aboutaleb.

Ook Balkenende krijgt een sneer van de Amsterdamse wethouder. Toenmalig staatssecretaris van Financiën Joop Wijn (CDA) beloofde Aboutaleb dat hij Balkenende zou vragen voor een rede in Amsterdam over de multiculturele samenleving. "Ik heb er niets meer van gehoord." Ook een belofte van de premier begin vorig jaar om snel een afspraak te maken werd volgens Aboutaleb niet nagekomen.

Excuses

Minister Verdonk eist onmiddellijke excuses van de Aboutaleb. Ze sprak dinsdag in het NOS Journaal van een "schandalige verdraaiing van de feiten".

Verdonk wil niet meer met de Amsterdamse wethouder in debat. De twee zouden zondag in het tv-programma Buitenhof debatteren.