ROME - Ten minste een persoon is dinsdag om het leven gekomen toen in de Italiaanse hoofdstad Rome twee metrotreinen met elkaar in botsing kwamen. Naar schatting 236 mensen raakten gewond.

Bekijk video

Bekijk beelden van enkele momenten na het ongeluk op Google Video

Over het aantal doden bestaat nog enigszins onduidelijkheid. Reddingswerkers repten eerder over twee doden, maar functionarissen van het stadsbestuur van Rome brachten dat dodental later terug op een. Ook Italiaanse media spreken elkaar tegen.

Van de gewonden zijn er vijf ernstig aan toe. Volgens de Romeinse brandweer is een onbekend aantal passagiers beklemd geraakt in de treinstellen.

Nederlanders

Bij het ongeluk zijn ook Nederlanders betrokken. Ongeveer zestig scholieren van het Rijnlands Lyceum in Wassenaar bevonden zich in een van de betrokken metrotreinen. Rector Jan Leuiken van het Rijnlands Lyceum laat aan NU.nl weten dat alle leerlingen "volledig ongedeerd" zijn. "Er is niemand gewond geraakt. Iedereen is gezond en wel."

De VWO-klas is op vijfdaagse schoolreis in de Italiaanse hoofdstad. Volgens Leuiken zijn alle ouders van de leerlingen direct gebeld na het ongeval.

Sein

De botsing gebeurde bij op het Victor Emanuele II-station. Een bestuurster zou een rood sein hebben genegeerd en zijn vertrokken naar Victor Emanuele II. Daar botste ze op een stilstaande metro die nog passagiers aan het in- en uitladen was. "Ongeveer een kwart van het eerste rijtuig is volledig samengeperst", zei een getuige tegen het televisiestation Sky Italia.

Volgens getuigen is de plafondconstructie in het ondergrondse station gedeeltelijk ingestort. Ook zou een schakelkast zijn geëxplodeerd.

Klap

Nabij het station zijn talrijke reddingswerkers actief. Veel passagiers zijn in shock en lopen soms met bebloede gezichten rond. Ooggetuigen spraken van een enorme klap. Onder de gewonden waren ook buitenlanders, onder wie een aantal Fransen.