AMSTERDAM - De politie houdt sinds dinsdagochtend vroeg in Amsterdam een ontruimingsronde van diverse kraakpanden. Rond 14.30 uur had ze in totaal zes personen aangehouden, onder meer voor openlijke geweldpleging en belemmering.


Foto: Alphons l Vanaf 06.00 uur is de politie bezig met ontruimen

Bij de ontruiming van een pand aan de Weteringschans boden krakers verzet. Ze gooiden met verfbommetjes en andere rommel vanaf het dak, waarop de Mobiele Eenheid (ME) een waterkanon heeft ingezet. Niemand raakte tot nu toe gewond, aldus een politiewoordvoerder. Wel veroorzaakten de krakers "aanzienlijke schade" aan auto's die beneden op straat stonden geparkeerd.

Volgens de zegsman is sprake van een onrustige sfeer, maar schiet het wel op met de ontruimingsactie.


Foto: Robby Hiel l Ontruiming Weteringschans

De politie wil niet bekendmaken hoeveel panden ze nog langs gaat. Tot nu toe heeft de ME zeven panden achter de rug aan de Van Ostadestraat, de Van Bossestraat, de Westermarkt, de Weteringschans, de Leidsestraat en de Baarsstraat.


Foto: Frans Gankema l Politie ontruimt in Baarsstraat

Vanaf 06.00 uur is de politie bezig met ontruimen, zegt de politiewoordvoerder. Daarbij is onder meer een politiehelikopter ingezet. In het pand aan de Van Ostadestraat hebben verscheidene krakers zich vastgeketend.

Weerstand

Vorig jaar oktober ondervond de politie veel weerstand bij de jaarlijkse ontruimingsactie. De politie moest een waterkanon inzetten om krakers uit een pand te krijgen.


Foto: Jaap van Oort l Ontruimingsactie verloopt vlot

De krakers verzetten zich naar eigen zeggen tegen de "onmogelijke toestanden" op de Amsterdamse woningmarkt. Volgens de kraakbeweging maken woningbouwcorporaties zich schuldig aan het razend snel uitverkopen van de betaalbare woningvoorraad.