WASHINGTON - In de Verenigde Staten maakt gemiddeld dagelijks een verkeersvliegtuig een voorzorgslanding vanwege rook in de cabine of cockpit. Dat heeft de krant The Washington Post dinsdag gemeld op basis van cijfers van de federale luchtvaartautoriteiten.

Op de circa 30.000 vluchten die dagelijks in de VS worden uitgevoerd, lijkt één vroegtijdige landing vanwege een rookmelding niet veel. Een reeks recente incidenten heeft het risico van vuur en rook aan boord echter opnieuw onder de aandacht gebracht, aldus het dagblad.

Brandjes

Sommige experts menen dat er meer gedaan moet worden om risico's op het ontstaan van brandjes aan boord te voorkomen. Het baart de federale luchtvaartautoriteiten in de VS zorgen dat vliegtuigen ouder worden en steeds meer bedrading krijgen, bijvoorbeeld voor moderne entertainmentsystemen. Dergelijke kabels en snoertjes zijn de belangrijkste bron van rook en vuur aan boord.

Als gevolg van rook zijn de afgelopen tien jaar in Noord-Amerika tien vliegtuigen neergestort. Daardoor kwamen meer dan 560 mensen om het leven.