WASHINGTON/SEOUL - Noord-Korea bereidt mogelijk een tweede ondergrondse kernproef voor. De Verenigde Staten hebben dinsdag gezegd hiervoor aanwijzingen te hebben. Spionagesatellieten hebben volgens Amerikaanse nieuwszenders "verdachte voertuigbewegingen" vastgelegd bij de plek waar Noord-Korea vorige week zijn eerste nucleaire explosie uitvoerde.

Bekijk video

Wat de Noord-Koreanen in het afgelegen gebied precies uitvoeren, was volgens Amerikaanse functionarissen echter niet met zekerheid te zeggen. Japan en Zuid-Korea zeiden dinsdag ook dat ze op de hoogte zijn van verdachte bewegingen op de plek.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, waarschuwde het stalinistische Noord-Korea geen tweede nucleaire test uit te voeren. Zo'n "provocatieve daad" zou het schimmige regime alleen maar verder isoleren, zei zij. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stelde vorige week sancties in tegen Noord-Korea.

Oorlogsverklaring

Pyongyang noemde dinsdag de VN-resolutie een "oorlogsverklaring" en dreigde dat het "genadeloos" zal toeslaan tegen elk land dat de soevereiniteit van het land schendt als gevolg van de sancties.

De Amerikaanse inlichtingendiensten bevestigden maandag dat er 9 oktober bij P'unggye een kernproef is gehouden, waarbij radioactiviteit is vrijgekomen. De kracht van de explosie was minder dan een kiloton, hetgeen naar nucleaire maatstaven gering is. Mogelijk wijst dat op een mislukte test. Waarnemers zeiden daarom al te verwachten dat Pyongyang vermoedelijk een tweede kernproef nodig heeft. Ter vergelijking, de atoombom op het Japanse Hiroshima in 1945 had een geschatte kracht van 13 tot 16 kiloton.

Proef

De nucleaire waakhond van de Verenigde Naties, het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), zei maandag nog steeds niet te weten of er werkelijk een proef is gehouden.

Onderzoekers van de organisatie komen sinds 2002 het land niet meer in. IAEA-directeur Mohammed El Baradei waarschuwde dat dertig landen een kernmacht kunnen worden, bovenop de negen die nu al kernwapens zouden bezitten.

Israël

De Verenigde Staten, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk en China zijn verklaarde kernmachten, evenals India en Pakistan. Israël bezit naar alle waarschijnlijkheid eveneens kernwapens. Het ziet er naar uit dat nu ook Noord-Korea zich in dit rijtje heeft geschaard.

Prikkeldraad

Buurland China, traditioneel de belangrijkste bondgenoot van Pyongyang, heeft inmiddels een hek van prikkeldraad gebouwd langs een deel van de grens met Noord-Korea. De afrastering is opgetrokken langs de grensrivier de Yalu, bij de stad Dandong.

Waarnemers zeggen dat Peking als gevolg van economische sancties een exodus van Noord-Koreanen vreest. In China verblijven al honderdduizenden gevluchte Noord-Koreanen, die zich vooral in de grensstreek verborgen houden.

Voedsel

Noord-Korea staat volgens de Verenigde Naties een hongerige winter te wachten. Volgens het Wereldvoedselprogramma hebben de belangrijkste voedseldonoren de kraan dichtgedraaid. Zuid-Korea heeft leveranties sinds rakettesten in juli dit jaar gestopt. China heeft dit jaar slechts een derde geleverd van wat het normaal stuurt en de VS schenken geen voedsel meer aan de WFP-operatie voor Noord-Korea, aldus de organisatie.