DEN HAAG - Het wapen dat is gebruikt in de Deventer moordzaak ligt mogelijk onder de grafsteen van het slachtoffer, de 60-jarige weduwe Jacqueline Wittenberg.

De toenmalige secretaris van de roomskatholieke parochie waaronder de begraafplaats valt, heeft daarover maandag een verklaring afgelegd bij de politie in Deventer. Dat laat opiniepeiler Maurice de Hond weten.

Louwes

Wittenberg werd in 1999 met vijf messteken om het leven gebracht in haar woning. De belastingadviseur van Wittenberg, Ernest Louwes, is voor deze moord veroordeeld tot twaalf jaar cel. De opiniepeiler stelt dat de verkeerde verdachte is veroordeeld en dat haar klusjesman, Michael de J., de schuldige is.

Zwart tasje

De beheerder van de begraafplaats zou hebben gezien dat de klusjesman daags na de begrafenis met een zwart tasje de begraafplaats op liep. Hij zou deze in het graf hebben verstopt.

De beheerder heeft dit aan de toenmalige secretaris verteld, die maandag naar de politie stapte. Eind september deed een Duits bedrijf onderzoek bij het graf, op verzoek van De Hond. Hun detectoren zouden een metalen voorwerp hebben gesignaleerd, dat sterk lijkt op een mes.

Video

Maurice de Hond heeft op zijn weblog een video geplaatst waarin de verklaring van de secretaris te zien is. In de video is ook te zien hoe het Duitse bedrijf onderzoek heeft gedaan bij het graf van de weduwe.

De politie kon maandagavond niet bevestigen dat de secretaris een verklaring heeft afgelegd. Het Openbaar Ministerie was niet bereikbaar voor commentaar.