ALBRANDSWAARD - De Reptielenzoo Serpo heeft zondag en maandag twee giftige slangen gevangen in het Valckesteynse bos in Poortugaal (Zuid-Holland). Het gaat om Aspisadders, die van nature niet in Nederland voorkomen.

Staatsbosbeheer ving eind augustus al drie exemplaren. Volgens de gemeente heeft de organisatie daarvan geen melding gemaakt. Hoe de slangen in het bos zijn terechtgekomen, is een raadsel. De gemeente heeft geen idee hoeveel er in het bos zitten.

Adviesbrief

Burgemeester Harald Bergmann van Albrandswaard (waar Poortugaal onder valt) heeft bij de toegangswegen naar het bos waarschuwingsborden laten plaatsen. Bezoek aan het bos wordt afgeraden. De GGD heeft een adviesbrief opgesteld voor huisartsen, voor het geval patiënten zich melden met een beet.

Hoe ernstig een beet van de slangen is, hangt af van de persoon die gebeten wordt, aldus een woordvoerster van de gemeente. "Voor kinderen is het bijvoorbeeld gevaarlijker dan voor volwassenen. Overigens valt het dier alleen aan als het zelf gevaar loopt."

Omwonenden van het Valckesteynse bos krijgen een dezer dagen een brief met informatie van de gemeente. De gemeente verwacht dat veel mensen gebruik willen maken van het bos in de naderende herfstvakantie.