AMSTERDAM - De Nederlandse advocaat Bob van der Goen uit Soest spant namens de slachtoffers van het gifschandaal met de Probo Koala in Ivoorkust een rechtszaak aan tegen het bedrijf Trafigura in Amstelveen. Dat heeft de advocaat maandag op Radio 1 gezegd.

Het schip, dat was gehuurd door Trafigura, dumpte in augustus een grote hoeveelheid giftig afval in de havenstad Abidjan. Duizenden mensen werden ziek van de dampen die vrijkwamen en tien mensen kwamen om.

Goen acht het bedrijf de eerstverantwoordelijke in de milieuramp. "Het afval is door een bedrijf in Ivoorkust geloosd, maar Trafigura heeft gezorgd dat het giftige spul daar naartoe is gebracht. Het heeft heel goed geweten dat het giftig was. Dan blijf je als Trafigura zeker aansprakelijk.

Miljoenenclaim

Goen denkt aan een schadevergoeding die in de miljoenen kan lopen. "Er zijn heel veel slachtoffers." Volgens hem is Trafigura een zeer grote onderneming met een miljardenomzet. "Daar zullen we onze pijlen eerst op richten en dan kijken we rustig of ook nog andere instanties aansprakelijk kunnen worden gesteld." Hij doelt daarbij onder meer op de gemeente Amsterdam en de Nederlandse Staat.

De Probo Koala is nu in Estland en mag daar van de autoriteiten vertrekken. De bestemming is nog onbekend.